Historien om kräft- och surströmmingsskivan

  LIONS CLUB  SUNDBYBERG

Bankgiro 5824-0557   Swish 123 395 2850

Historien om Sundbybergs kräft/surströmmingsskiva


I slutet av augusti varje år arrangeras en fantastisk folkfest i centrala Sundbyberg. Fina sommarkvällar kan man räkna upp till 30.000 besökare, som myllrar fram på gatorna. Sturegatan stängs för biltrafik för att ge plats till alla köpglada, som vill kolla vad ”knallarna” säljer i sina stånd, och vad som finns i de kvällsöppna affärerna. Framför de tre scenerna spisar folk härlig jazz eller så njuter man av artisternas uppträdande. Folk dansar spontant på gatorna och stämningen känns nästan lite sydländsk.


Det som lockar mest är kanske möjligheten att få smaka årets kräftor och surströmming. Inte bara Sundbybergsbor hittar hit. Allt fler Stockholmare vallfärdar till kräft –och surströmmingsborden. Ryktet om trevligheterna har spritt sig, och man ser allt fler utländska besökare, som med skräckblandad förtjusning vill prova på våra svenska specialiteter. om kräft/surströmmingsfesten går tillbaka till 1984. Lions Club i Sundbyberg hade under en längre tid funderat på vad man kunde göra för att öka beloppet, som Lions årligen ger ut till välgörande ändamål. Kjell Fängström kallad ”Fängis” var polis och en välkänd figur i Sundbyberg. Han var också en sann Lionsmedarbetare och en eldsjäl. Tack vare honom, och många andra Lionsmedarbetare, så blev festen verklighet. Fängis hade erfarenhet av en liknande tillställning på söder och blev den som orkestrerade igångsättandet.


Att festen startade på ett lyckosamt sätt och sedan fortsatte som en fullträff var också affärsidkarna i Sundbybergs förtjänst. Genom Centrumföreningen arbetade folk i nära samarbete med Lionsfolket. I början serverades endast kräftor, men Fängis föreslog efter några år att man skulle utöka sortimentet med surströmming. Ingen trodde väl på konceptet, men han gavs sig inte utan övertygande folk att den här norrländska specialiteten skulle göra susen. I augusti 1986 infördes surströmmingen, och det visade sig att Fängis hade alldeles rätt. Idag utgör strömmingen ett stort och viktigt inslag i festbilden.


Numera arrangeras marknaden av Lions i samarbete med Stadskärneföreningen Köpstråk Sundbyberg. Vi som arbetar med tillställningen tycker, trots att det är hårt arbete, att det alltid är lika roligt se alla glada människor. Marknaden har idag blivit ett positivt adelsmärke för Sundbyberg och en stor tillgång för alla oss som bor här.
Vädret Sundbyberg

©Lions Club Sundbyberg 2014                    Kontakt: info@lionsclubsundbyberg.org